wat kan een psycholoog voor je doen ?

Eerst gaan we kennismaken,  om erachter te komen wat er precies aan de hand is en hoe ik jou en je ouders verder kan helpen. Daarvoor praat ik eerst met jou en met hen, soms samen, soms (ook) apart. Meestal krijg ik dan al wel een idee over hoe het probleem in elkaar zit.

Soms moet ik verder gaan uitzoeken wat er precies aan de hand is, dan volgt er onderzoek. Daarbij moet je vaak een aantal werkjes doen, sommige moeilijk, sommige makkelijk. Verder kan het zijn dat je een (paar) vragenlijst(en) in moet vullen, dat we gaan spelen, tekenen, praten, knutselen. Ook je ouders kunnen vragenlijsten krijgen om in te vullen en soms vraag ik informatie  aan je juf of meester, of bijvoorbeeld de leidsters van de opvang of je onthaalouder. Het kan ook zijn dat ik eens kom kijken hoe het gaat bij jou thuis, of in je klas of bijvoorbeeld bij de scouts.

Als duidelijk is wat er precies aan de hand is en hoe ik jou / je ouders het beste verder kan helpen, dan krijgen jij en meestal ook je ouders begeleiding. Soms werk ik alleen met je ouders, soms alleen met jou, meestal met allemaal. Soms is het ook goed om anderen erbij te halen, zoals je broers of zusjes, de juf of meester,...
Tijdens de begeleiding gaan we ook weer spelen, tekenen, praten, knutselen, opdrachten doen, oefenen. Je krijgt alle tijd en ruimte om te vertellen of te spelen of tekenen over wat je dwars zit en we proberen samen een manier te vinden om te zorgen dat je minder last hebt van je problemen. Ook krijg je uitleg en tips en trucs om zodat je later zelf je problemen op kunt lossen of er beter mee om kunt gaan. Soms kun je naar een groep zodat je met andere kinderen met dezelfde problemen kunt oefenen en praten. Alles wat we doen in de begeleiding is vertrouwelijk. Ik praat er dus alleen met anderen over als dat nodig is én jij het daarmee eens bent.

We spreken meestal één keer per week af en het duurt steeds ongeveer een uurtje. Tijdens het onderzoek kan het wat langer achter elkaar zijn, tot wel drie uur. Het onderzoek en de begeleiding is voor elk kind weer nét anders, zodat het precies bij je past. Sommige kinderen hebben kort begeleiding nodig, een paar weken, anderen wat langer, wel een aantal maanden.

Posted: Januari 15nd, 2011
Tags: Linde Van de Velde - Psycholoog, VVKP, BFP-FBP