Tegemoetkoming via de verplichte ziekteverzekering
In september 2021 werd de aftrap gegeven voor een nieuwe RIZIV-conventie.
Die conventie is een eerste kleine stap in de richting van betaalbare mentale zorg. Er zijn namelijk nog enkele beperkingen:
Nog niet iedere psycholoog of orthopedagoog kan psychotherapie aanbieden aan dit verlaagde bedrag.
De geestelijke gezondheidsnetwerken in jouw regio selecteren de hulpverleners die dit zullen kunnen aanbieden.
Ook psychotherapeuten en andere hulpverleners die een uitgebreide opleiding volgden kunnen de terugbetaling nog niet aanbieden.
Dankzij de beperkingen heeft niet iedereen toegang tot deze conventie én zijn de wachtlijsten bij de deelnemende hulpverleners vaak erg lang. Wacht dus niet op een mogelijke terugbetaling om een (psycho)therapeut te contacteren, zeker indien je de financiële vrijheid hebt.
Kies steeds voor de therapeut waarmee je echt een goede klik ervaart. Zo haal je het beste resultaat uit je therapie.
Praktisch
Ga je langs bij een psycholoog of orthopedagoog die deelneemt aan deze conventie?
Val je binnen de categorie kinderen en jongeren dan betaal je sinds 1 februari 2024 geen persoonlijk aandeel meer. Ook voor de groepssessies in het kader van gemeenschapsgerichte interventies betaal je het persoonlijk aandeel niet. Dat geldt ook voor het eerste individuele gesprek.
Ben je ouder dan 23 jaar dan neemt de ziekteverzekering het grootste deel van de prijs per sessie voor zich. Jij hoeft dan enkel je eigen inbreng te betalen. Dat betekent:
Voor individuele sessies: 11 euro per sessie. Als de patiënt recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt die 4 euro.
Voor groepssessies: 2,5 euro per sessie.
Je hebt recht op maximum één sessie per dag, met uitzondering van een bijkomende sessie indien die bijgewoond wordt door een ouder, voogd of familielid.
Maximum aantal sessies in eerstelijnszorg:
Voor de doelgroep kinderen en jongeren (-23 jaar): maximum 10 individuele sessies of maximum 8 groepssessies per periode van 12 maanden
Voor de doelgroep volwassenen (+15 jaar): maximum 8 individuele sessies of maximum 5 groepssessies per 12 maanden
Maximum aantal sessies in gespecialiseerde zorg:
Voor de doelgroep kinderen en jongeren (-23 jaar): maximum 20 individuele sessies of maximum 15 groepssessies per periode van 12 maanden
Voor de doelgroep volwassenen (+15 jaar): gemiddeld 10, maar maximum 20 individuele sessies of maximum 12 groepssessies per jaar
Je zal merken dat er een overlap is que leeftijd tussen de doelgroep kinderen en jongeren en de doelgroep volwassenen. Deze is in het leven geroepen om voor een passend aanbod te zorgen voor mensen tussen 15 en 23 jaar. Zij kunnen zo het zorgnetwerk (jongere of volwassene) kiezen dat het dichtst aanleunt bij hun noden.
Niet zeker of een klinisch psycholoog of orthopedagoog deel uitmaakt van de conventie? Kijk steeds goed hun profiel na - vaak vermelden ze deze informatie bij 'Terugbetaling' op hun profiel. Niet gevonden? Suur hen dan gerust een contactverzoek om dit na te vragen.
Hoe word je terugbetaald?
De hulpkas betaalt rechtstreeks aan de psycholoog of orthopedagoog. Jij betaalt dus enkel jouw persoonlijk aandeel van de kost van de sessie.
Infobron:(PDF-form) Terugbetaling ziekenfondsen